OrlBeogradCom

 

VRTOGLAVICE 

 

(opšte o vrtoglavicama)

Osetili ste iznenadnu vrtoglavicu na početku dana, a zatim vam se javila i nepodnošljiva mučnina. U trenutku ste se uspaničili jer taj neprijatan osećaj u glavi ne prestaje već, čini vam se, čitavu večnost. Zbog toga što vam se sve prostorije i stvari „okreću“, imate utisak kao da ne možete da se zadržite na nogama. Nemoćni ste! Čak i kada je vrtoglavica nestala, ostaje strah da će se ponovo javiti i da još jednom, iznova, nećete biti u stanju da se sa njom izborite, odete na posao ili obavljate druge svakodnevne obaveze.

share-vertigo.jpg

Napad prave vrtoglavice, praćene mučninom i povraćanjem ne može zaboraviti, kao ni strah kojim je to stanje praćeno.
Vrtoglavica najčešće nastane naglo, i ima svoj početak i kraj, kao pravi napad. Između napada najčešće postoje periodi kada se pacijent oseća nestabilno, zanosi se pri hodanju ili mu se javlja osećaj takozvanog ljuljanja u glavi.

Prave vrtoglavice su najčešće uzrokovane poremećajem funkcije čula za ravnotežu, koje se nalazi u unutrašnjem uvu.
Ipak, pored oboljenja unutrašnjeg uva ili poremećaja funkcije čula za ravnotežu, vrtoglavica, nestabilnost i neravnoteža može da nastane i zbog oboljenja centralnog nervnog sistema.
Moždani udar koji zahvati mali mozak, kao i sliv zadnje cerebralne arterije, manifestuje se, takođe, iznenadnim napadom vrtoglavice, praćenim drugim neurološkim simptomima. Isto tako, i neki tipovi migrena praćeni su vrtoglavicama, kao i takozvane demijelinizacione bolesti, poput multiple skleroze, koje nekad mogu da počnu napadom vrtoglavice. I mnoga druga oboljenja centralnog nervnog sistema mogu biti praćena njome.

Prema njenim rečima, za razliku od pravog osećaja vrtoglavice, njoj slična stanja poput osećaja mutnog u glavi, zanošenja pri hodu, svetlucanja pred očima, kao i osećaja da će se izgubiti svest, mogu da budu uzrokovana niskim arterijskim pritiskom.

vertigo.jpg

Osećaje nestabilnosti mogu da izazovu i ortostatska hipotenzija, aritmije, anemija, šećerna bolest, oboljenja oka, poremećaji vida, oboljenja zglobova, mišićne bolesti, kao i uticaj različitih lekova koji se uzimaju. Neretko, prethodno pobrojana stanja mogu da stvaraju i panični napadi i razni tipovi fobija, pogotovo ako se nekada javljao pravi napad vrtoglavice.

Uvek postoji strah od pada, povređivanja, kao i od bolesti, što utiče na kvalitet života, a ponekad dovodi i do socijalne izolacije. To podrazumeva da dijagnostika i lečenje vrtoglavica moraju da budu multidisciplinarni, što znači da je najčešće potreban pregled ORL lekara audiologa, ali i neurologa, interniste, a ponekad i psihijatra. Lečenje zavisi od uzroka, pa se u terapiji koriste različite grupe lekova, a ponekad je neophodno i hirurško lečenje.